Koop tickets nu

BMX-wereldtop naar Papendal! Jij komt toch ook?

Papendal logo diapositief

Nieuws

BMX World Cup Papendal voor tweede jaar op rij verkozen tot 'best event'

De UCI BMX Supercross World Cup die op 5 en 6 mei 2018 voor de achtste keer werd gehouden op Papendal, is voor het tweede jaar op rij uitgeroepen tot ‘best event’ van de UCI BMX World Cup serie. Dat bepaalde de internationale wielerfederatie UCI, de media, sponsoren en de internationale rijders en coaches.

Het is de derde keer dat de BMX World Cup op Papendal wordt uitgeroepen tot beste evenement van het jaar, na de edities in 2013 en 2017. De UCI roemt dit jaar onder andere de kwaliteit van de baan, de goede organisatie en de sfeer rond het evenement.

Jochem Schellens, directeur Papendal: “We zijn vereerd met deze prijs, heel bijzonder dat we de award twee jaar op rij in ontvangst mogen nemen. Het is een bekroning op ons werk en wederom een bevestiging dat de opzet met het Framed Festival goed ontvangen wordt. We kijken ernaar uit om, samen met de Provincie Gelderland, de Gemeente Arnhem, de KNWU en alle overige betrokkenen, de wereldbekers de komende jaren uit te bouwen naar een fantastisch wereldkampioenschap op Papendal in 2021.”

Papendal_BMX_01
Papendal WK BMX 2021
Papendal WK BMX 2021

UCI BMX Supercross World Cup 2018
Naast de wereldbeker op Papendal werden er in 2018 World Cup rondes verreden in Saint-Quentin-en-Yvelines (Frankrijk), Heusden-Zolder (België) en Santiago del Estero (Argentinië). Op Papendal was er winst voor publiekslievelingen Laura Smulders en Niek Kimmann (zaterdag). De dag erna pakten de Amerikaanse Alise Willoughby en fransman Sylvain André de overwinning, zilver was er voor Nederlanders Judy Baauw en Twan van Gendt, Dave van der Burg won brons.

Editie 2019
In 2019 gaat de BMX wereldtop op Papendal de strijd met elkaar aan in het weekend van 11 en 12 mei. De UCI BMX Supercross World Cup op Papendal wordt dan wederom gecombineerd met het Framed Festival, dat dit jaar wordt uitgebreid met een Urban Ground. De andere wereldbekers vinden in 2019 plaats in Manchester (Groot-Brittannië), Saint-Quentin-en-Yvelines (Frankrijk), Rock Hill (Verenigde Staten) en Santiago del Estero (Argentinië).

WK BMX 2021 komt naar Papendal

Papendal heeft de wereldkampioenschappen BMX in 2021 toegewezen gekregen. Dat maakte de internationale wielerunie (UCI) vandaag bekend tijdens de WK Wielrennen in Innsbruck.

Begin mei, tijdens de wereldbekerwedstrijd BMX op Papendal, spraken Papendal, wielerbond KNWU en sportmarketingbureau TIG Sports de ambitie uit om de wereldkampioenschappen BMX in 2021 te organiseren. Half juli werd het bid aangeboden aan de UCI, met steun van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), de Provincie Gelderland en de Gemeente Arnhem.

Vandaag maakte de UCI de toekenning bekend tijdens de WK Wielrennen in Innsbruck. “De wereldbekerwedstrijden op Papendal zijn al jarenlang een groot succes. Wij vertrouwen erop dat de organisatie een geweldig wereldkampioenschap neer gaat zetten.” Aldus de internationale wielerunie.

BMX’er Niek Kimmann reageert verheugd op het nieuws: “Ik vind het echt gaaf dat de wereldkampioenschappen BMX in 2021 naar Arnhem komen. Het was heel bijzonder om als junior voor eigen publiek te strijden voor de wereldtitel. Het is een droom om dat ook als elite te mogen doen, in 2021 op Papendal.”

Jochem Schellens, directeur Papendal: “Deze toewijzing voelt als een bekroning voor de uitstekende organisatie van de diverse World Cup-wedstrijden in de afgelopen jaren. We zijn daarmee al tweemaal uitgeroepen tot het best georganiseerde BMX-event en hebben de laatste jaren ook grote stappen gezet door de combinatie met het Framed Festival. Maar tegelijkertijd realiseren wij ons dat een WK ‘next level’ is. Meer deelnemers, meer wedstrijddagen, meer bezoekers. Een uitdaging die we, samen met de betrokken partners, met vertrouwen aangaan. Wij worden in 2021 met trots het kloppend hart van de BMX-wereld.”

Directeur van de KNWU, Margo de Vries: “Het WK vormt een belangrijk inspiratiemoment voor jeugdige sporters om hun helden te ontmoeten en aan het werk te zien. Het is mooi om te zien dat Papendal zich niet alleen inzet voor het evenement zelf, maar zich ook richt op de side events. Het verbinden van de top- aan de breedtesport en de legacy hiervan, is voor de KNWU van grote waarde voor de duurzaamheid van de sport op de lange termijn”.

Jan Markink, Gedeputeerde Sport bij de Provincie Gelderland over de toekenning: “Als trotse UCI Bike Region zijn we in Gelderland de afgelopen jaren gastheer geweest van geweldige topwielerevenementen zoals de start van de Giro d’Italia in 2016 en het UCI WK Baanwielrennen afgelopen voorjaar. Met de toewijzing van het WK BMX 2021 aan Arnhem/Papendal zal de jaarlijkse UCI BMX Supercross uitgroeien tot een topevenement van formaat. Ik ben bijzonder verheugd met de geweldige impuls die dit WK Gelderland geeft. Maar ook met de plannen op weg naar 2021 die een enorme boost kunnen geven aan het fietsen in algemeen en fietssport in bijzonder in onze provincie.“

Wethouder Sport van de Gemeente Arnhem, Jan van Dellen over de komst van de WK naar Arnhem: “Het WK BMX is een prachtig topsportevenement dat we als Arnhem graag verwelkomen. Het is wederom een parel in de vele sportevenementen die we als sportstad de laatste jaren hebben mogen ontvangen. Ik zie nu al uit naar de strijd en het spektakel dat we op Papendal kunnen verwachten.”
Wethouder Evenementen, Hans de Vroome: “Geweldig dat het is gelukt om het WK BMX voor 2021 naar Arnhem te halen. Dit is zeer goed nieuws voor Arnhem. Het evenement zal onze stad nationaal en internationaal goed op de kaart zetten en veel bezoekers trekken. Door de side events kan echt iedereen meegenieten. Ik feliciteer Papendal van harte met de toewijzing en wens de organisatie alvast veel succes!”

Papendal WK BMX 2021
Papendal WK BMX 2021
Papendal WK BMX 2021

Over de WK BMX

De wereldkampioenschappen BMX duren 5 dagen met in totaal 4000 BMX’ers, in diverse categorieën vanaf 5 jaar. Alle races vinden plaats op de BMX-baan op Papendal, vanwege de diversiteit in leeftijden en klassen wordt er een tweede startheuvel gerealiseerd van 5 meter hoog. De races op het sportcentrum worden gecombineerd met side-events in de binnenstad van Arnhem, zoals een medal plaza en een Urban Sports Week. Voor de organisatie van het wereldkampioenschap werkt Papendal samen met de KNWU en TIG Sports. Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, de Provincie Gelderland en de Gemeente Arnhem steunen het evenement.

Wereldbekerwedstrijden BMX mei 2019

Op 11 en 12 mei 2019 organiseert Papendal voor de negende maal op rij de UCI BMX Supercross World Cup. De gehele wereldtop verzamelt zich dan op Papendal voor twee wereldbekerrondes, die deel uitmaken van het UCI BMX wereldbekercircuit. Ook dit jaar worden de wedstrijden gecombineerd met het Framed Festival; waar muziek, cultuur en lekker eten & drinken centraal staan.

Bijbehorende tags

#OpPapendal WK BMX