Duurzaamheid
Wij werken naar een duurzaam BMX Event!
Duurzaam ondernemen is nodig! Voor het behoud van onze planeet, met smeltende ijskappen, gaten in de ozonlaag, plastic in zeewateren en uitstervende diersoorten kunnen we onmogelijk langer wachten met het nemen van maatregelen. Ook politiek gezien is duurzaamheid een steeds belangrijker thema. Door de klimaatverandering en de stikstofproblematiek zijn landen genoodzaakt om maatregelen te nemen. En dat nemen wij #OpPapendal erg serieus.
De UCI BMX Racing World Cup wordt gehouden op het groenste evenemententerrein van Arnhem; namelijk het evenemententerrein van Papendal, Ons terrein is voorzien van alle duurzame oplossingen:
- Vaste (kracht)stroom aansluitingen;
- Vaste aansluitpunten op riolering;
- Waterbron voor beregening van terrein;
- Omringt door asfalt of half verharde wegen waardoor gebruik van rijplaten beperkt is tot een minimum;
- Directe OV-verbinding met Arnhem centraal station;
- Vaste verlichting op de wegen;
- Vaste glasvezel verbinding;
Een uitdaging, die wij overigens graag aangaan, voor de komende jaren bij de organisatie evenementen #OpPapendal is om de CO2 uitstoot te reduceren op het gebied van mobiliteit. Dit geldt zowel voor de vervoersbewegingen tijdens de op- en afbouw van het evenement, als voor de vervoersbewegingen van bezoekers en medewerkers tijdens het evenement. Het is een utopie om als evenement alle vervoersstromen CO2 neutraal te krijgen, omdat we als organisator afhankelijk zijn van diverse leveranciers. Wij willen als organisator echter wel de eerste stappen zetten om leveranciers in beweging te krijgen CO2 uitstoot te reduceren op het gebied van mobiliteit. Dit doen wij middels de volgende stappen:
- Kiezen voor een car supplier met hybride, electrische of waterstof auto’s;
- Selecteren van een transport supplier die kan voorzien in duurzame en zuinige transport;
- Zorgdragen voor duurzame (hybride) machine suppliers;
- Stimuleren longstay verblijven, carpoolen, OV en fiets;
In het kader van duurzaamheid wordt er tijdens het evenement gebruik gemaakt van het bekersysteem om verspilling van plastic te reduceren.
UCI Climate Action Charter
De UCI heeft een ‘Climate Action Charter’ opgesteld met beloftes om te werken naar een duurzame toekomst. Papendal erkent de essentiële stappen die genomen moeten worden om de CO2 uitstoot van de wielersport flink te reduceren richting 2030 en heeft de Climate Action Charter ondertekend. Deze duurzame beloftes nemen we graag mee in de uitvoering van de UCI BMX Racing World Cup. Lees hier meer over de UCI Climate Action Charter.
Koploper in duurzaamheid
De UCI BMX Racing World Cup is één van de vijf Gelderse evenementen die door de provincie Gelderland worden ondersteund op het gebied van duurzaamheid. Samen met de organisaties van de NN Zevenheuvelenloop, WK Jonge Dressuurpaarden en Outdoor Gelderland, NK Atletiek en het NK Baanwielrennen geven we het goede voorbeeld aan andere evenementen door de ecologische voetafdruk van een evenement nu al zo veel mogelijk te verkleinen. Hiermee dragen wij bij aan het terugdringen van CO2-uitstoot. We delen met elkaar ervaringen en werken samen aan reductieplannen om de doelen te behalen. Het uiteindelijke doel? Volledig CO2-neutrale en circulaire sportevenementen in 2030! Daarbij ligt de focus op vijf thema’s: mobiliteit, grondstoffen, water, energie en eten en drinken.
Wil je nog meer weten over hoe duurzaamheid wordt toegepast op Papendal. Klik dan hier.